Dzień PIZZY
Poznajemy nowe zwyczaje kulinarne i kultury
W dniu 6 lutego 2025 roku (czwartek) w naszej szkolnej świetlicy odbyły się zajęcia świetlicowe z okazji DNIA PIZZY pt. „Warto być pizzermanem – czyli zabawy manualne z plasteliną” dla uczniów z klasy 1a i 1c poświęcone tematyce z okazji Dnia PIZZY w ramach działań szkoły włączającej – poznajemy nowe kultury i zwyczaje kulinarne. Uczniowie z klas młodszych 1a, 1c, zostali wprowadzeni w tematykę następujących pojęć: „pizza”, „miasto Neapol”, „praca manualna”, „kubki smakowe człowieka”, „historii powstania pizzy”. Dzieci poznały historię pochodzenia pizzy, słuchamy o państwie europejskim jakim są Włochy i poznały miasto Neapol, skąd pochodzi pizza włoska. Uczniowie z klas 1 podczas zajęć uczestniczyli w zabawie manualnej polegającej na wcieleniu się w rolę osoby, która wymyśla i tworzy własne ciasto na pizzę. Dzieci obejrzały film edukacyjny o historii powstania ciasta do pizzy, obejrzały zdjęcia różnych propozycji dodatków do pizzy, aby uruchomić swoją pomysłowość i wyobraźnię twórczą. Zabawa na wyobraźnię mające na celu zwiększenie swojej kreatywności oraz współpracę w grupie pomogły dzieciom zrozumieć historię powstania tego popularnego dania, wzbogaciły ich wiedzę o kraju europejskim jakim są Włochy w szczególności miasto Neapol. Dzieci uważanie i z dużą empatią uczestniczyły w tych zajęciach, były bardzo ciekawe i z chęcią wykonały zaproponowane ćwiczenia praktyczne. Uczniowie z zaangażowaniem uczestniczyli w tworzeniu własnej autorskiej pizzy z plasteliny
Nauczyciele świetlicy:Małgorzata Sadowska,Agnieszka Kociołek