Warzywno-owocowa przygoda w klasie 4a
Na początku zajęć wychowawca klasy 4a omówił znaczenie owoców i warzyw w codziennej diecie. Następnie uczniowie zostali podzieleni na grupy, z których każda przygotowywała inną przekąskę z owoców i warzyw. Dzieci samodzielnie myły, obierały i kroiły owoce oraz warzywa, przygotowując kolorowe sałatki owocowe i zdrowe kanapki z warzywami.
Podczas pracy panowała miła, twórcza atmosfera. Uczniowie chętnie dzielili się obowiązkami i pomagali sobie nawzajem. Na zakończenie wspólnie udekorowali stół i zaprezentowali efekty swojej pracy. Po degustacji uczniowie omówili, które potrawy najbardziej im smakowały oraz wspólnie podsumowali, jak ważne jest codzienne spożywanie świeżych owoców i warzyw.
Zajęcia dostarczyły uczniom wiele radości i satysfakcji z samodzielnego przygotowania zdrowych posiłków. Uczniowie wykazali się kreatywnością i współpracą. Wspólne działania utrwaliły wiedzę o wartościach odżywczych owoców i warzyw oraz zachęciły dzieci do ich częstszego spożywania.
I. Mazurek
